top of page

NILKKA- JA JALKAKIPU

Osteopatiasta apua alaraajan ongelmiin.

Nilkan ja jalkaterän ongelmat oireilevat usein rasituksessa, kuten kävellessä, juostessa tai portaita noustessa. Kivun lisäksi voi esiintyä jalkaterän pistelyä tai puutumista. Kivun taustalla voi myös olla akuutti vamma, kuten nilkan nyrjähdys tai murtuma. 

Plantaarfaskiopatia

PLANTAARIFASKIOPATIA

Jalkapohjan ja kantapään kipu. Tunnetaan myös nimellä plantaarifaskiitti.

Kuva plantaarifaskiasta ja sen kivusta.

Plantaarifaskia on tiheä sidekudosrakenne, joka kiinnittyy kantapäähän, varpaisiin ja moniin jalkapohjaa ympäröiviin lihaksiin ja rakenteisiin. Se on tärkeässä rooliisa ihmisen liikkeessä, välittäen mekaanisia voimia sekä tukien jalkaterän pitkittäis- ja poikittaiskaarta.

 

Jalkapohjan kantakalvon kiputilaa kutsutaan usein plantaarifaskiitiksi ja on hyvin yleinen syy kantapään ja jalkapohjan kipuun. Vaikka nimi viittaakin tulehdukseen, ei tällä usein ole suurta roolia oireen taustalla. Tämän vuoksi parempi termi onkin plantaarifaskiopatia, eli jalkapohjan kalvojänteen kipu. 

SYYT JA ALTISTAVAT TEKIJÄT

Usein kyseessä on liiallisesta kuormituksesta johtuva ylirasitustila, jossa kehon kapasiteetti sietää siihen kohdistuvaa kuormitusta ylittyy. Vaivaa esiintyy paljon liikkuvilla ja juoksevilla, mutta myös vähän liikkuvat, istumatyötä tekevät 

 

Kantaluupiikki ei ole oireen aiheutaja, sillä niitä löytyy sekä kivuliaista että kivuttomista jaloista.

 

Biomekaanisten ja jalan asentoon vaikuttavien tekijöiden vaikutus ongelman syntyyn on epäselvää.

OIREET:

  • Terävä, paikallinen kipu, kantapään ja jalkapohjan alueella. 
     

  • Kipu on usein pahimmillaan aamulla ensimmäisten askelten aikana. 
     

  • Seisominen tai kävely pitkäaikaisen levon jälkeen yleensä provosoi oiretta.
     

  • Aktiivisuus voi aluksi helpottaa, mutta kipu voimistuu usein uudelleen päivän loppua kohti.

MITEN PLANTAARIFASKIOPATIA KUNTOUTETAAN?

Oireiden helpotus:

Ensimmäinen tavoite on pyrkiä helpottamaan alueen kipua,  jotta aktiviteetit kuten liikkeelle lähtö sängystä aamulla olisi siedettävämpää. Tähän voidaan vaikuttaa hoidolla sekä itse tehtävien harjoitteiden avulla.

 

Kuormituksen hallinta:

Kuntoutuminen edellyttää usein harjoittelun sekä sen kuormittavuuden muokkaamista.

Liikuntaa ei tarvitse lopettaa kokonaan, mutta  aktiviteettien aikana esiintyvän kivun tulisi olla siedettävää eikä pahentua myöhemmin samana tai seuraavana päivänä.

 

Kapasiteetin lisääminen:

Parhaan ja pitkäaikaisen tuloksen saavuttamiseksi, tulee kuormituksen sietokykyä kasvattaa kehittävän harjoittelun avulla. Kuntoutuksen tulee olla kokonaisvaltaista ja kattavaa, ottaen huomioon paikallisen alueen lisäksi laajemmin myös koko alaraaja ja sen toiminta.

 

Kuntoutusprosessi ja harjoitteet ovat aina yksilöllisiä, riippuen henkilön tavoitteista, tasosta ja oireista. Kuntoutuksen tulee olla pitkäjänteistä ja nousujohteista parhaiden tuloksien aikaansaamiseksi. Tässä me autamme sinua!

Nilkan nyrjähds

Kaipaatko apua nilkan- ja jalan kipuun tai ongelmiin? Varaa aika tästä!

bottom of page