top of page
  • Writer's pictureLiikelabra

Jalkojen pituusero

Jalkojen pituuseroa syytetään monista vaivoista, etenkin selkäkivusta. Onko jalkojen pituusero kuitenkaan syy kipuun vai kenties vain normaalia ihmiskehon monimuotoisuutta?


Jalkojen pituuserot ovat hyvin yleisiä ja noin 90%:lla väestöstä on alaraajojen pituuseroa. Jalkojen pituuserot ovat hyvin yleisiä. Suurella osalla täysin oireettomista ihmisistä on havaittavissa jonkin asteista raajojen pituuseroa. Keskimäärin eron on havaittu olevan n. 5 millimetriä.


Aiheuttaako jalkojen pituusero ongelmia?


Mahdollisesti, mutta pituuseron ja siitä johtuvien ongelmien välillä ei näytä olevan kovin vahvaa yhteyttä ja sitä koskeva tutkimus on heikkolaatuista. Suurimmalle osalle alle 2 cm jalkojen pituuserolla ei näytä olevan juurikaan kliinistä merkitystä.


Entäpä suuret tai äkilliset muutokset?


Suuret ja/tai äkilliset muutokset jalkojen pituudessa voivat toki aiheuttaa haasteita, kipua ja muita ongelmia. Nämä pituuserot syntyvät kuitenkin usein esimerkiksi murtuman, tekonivelleikkauksen, tulehduksen tai kasvaimen seurauksena.


Milloin pituuseroon tulisi puuttua?


Lähteestä riippuen n. 2 cm pituusero vaikuttaa olevan kynnys, jolloin harkita jatkotutkimuksia ja mahdollista interventiota. Hoidon suunnitteluun vaikuttaa onko pituusero synnynnäinen vai ei, mikä potilaan ikä ja kasvuvaihe on, sekä suureneeko pituusero. Useimmiten hoitona käytetään korotuspohjallista.


On tärkeä muistaa, että kehomme kykenee adaptoitumaan puolieroihin!


Pystymme muokkaamaan liikkumistamme, esimerkiksi kävelyn tai juoksun aikana, kompensoidaksemme suhteellisen suuriakin raajojen pituuseroja.


Tiesitkö, että ikajuoksija Usain Boltin oikea jalka on 13mm lyhyempi kuin vasen?

Kehon rakenteelliset eroavaisuudet tai muutokset eivät automaattisesti korreloi kivun kanssa tai ole yksinään riittäviä syitä kipukokemuksen selitykseksi. Suuri osa näistä muutoksista ovat täysin normaaleja löydöksiä, joita havaitaan myös oireettomilla.


Kun otetaan huomioon jalkojen pituuseron suuri esiintyvyys myös oireettomilla, on kyseenalaistettava, kuinka vahvasti se liittyy kipuun ja/tai toimintahäiriöihin?


Pyydä kuitenkin aina pätevän terveydenhuollon ammattilaisen opastusta terveyttäsi koskevissa kysymyksissä. Mikäli lapsella epäillään jalkojen pituuseroa, kannattaa hänet ohjata osaavan ammattilaisen arvioon.

 

Lähteet:


1. Ray, M 2021. Leg Length Discrepancy and Lifting Weights. Barbell Medicine -blogi 22.10.2021. https://www.barbellmedicine.com/blog/leg-length-discrepancy/


2. Knutson GA 2005. Anatomic and functional leg-length inequality: a review and recommendation for clinical decision-making. Part I, anatomic leg-length inequality: prevalence, magnitude, effects and clinical significance. Chiropr Osteopat. 2005;13(11)


3. Gordon JE, Davis LE 2019. Leg Length Discrepancy: The Natural History (And What Do We Really Know). Journal of pediatric orthopedics. 2019; 39(6).


4. Hurme 2003. Alaraajojen pituuserot ja niiden korjaaminen. Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2003;119(10).

40 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki