top of page
  • Kirjoittajan kuvaLiikelabra

Kuolleen pakaran syndrooma

Päivitetty: 17. toukok. 2021

Kirjoittaja: Elia Kaitavuori (IG)

Katso Instagram postaus >


Oletko joskus törmännyt otsikoissa ilmiöön nimeltä “kuolleen pakaran syndrooma? Joskus tätä “tautia” kutsutaan myös nimillä “laiskat” tai “nukkuvat” pakarat. Englanniksi ilmiöstä käytetään termiä “gluteal amnesia”, eli ehkäpä suoraan suomennettuna "pakaroiden muistinmenetys". Mistä oikein on kyse?



Paljastetaan heti alkuun, että kuolleen pakaran syndrooma EI ole oikea diagnoosi. Kyseessä on keksitty ilmiö kuvitteelliselle tilalle, jossa uskotaan, että henkilö ei kykene supistamaan/aktivoimaan pakaralihaksiaan, koska ne ovat syystä tai toisesta “sammuneet”.


Termi juontaa juurensa vanhoihin ja virheellisiin väittämiin, joissa esimerkiksi istumisen seurauksena "lyhentyneet" tai "liian kireät" lonkankoukistajat estäisivät pakaroiden aktivaation.



ISTUMINEN


On erittäin epätodennäköistä, että istuminen yksinään johtaisi heikentyneeseen kykyyn käyttää pakaralihaksia. Toki, jatkuva ja pitkäaikainen istumineen sekä liikunnan puute voi johtaa pakaralihaksten hekkenemiseen ja pienenemiseen. Tämän suhteen pakarat eivät kuitenkaan ole mitenkään sen erikoisempia muihin lihaksiin verrattuna. Pakaramme eivät ole yhtään muita lihaksia riskialttiimpia heikentymään ja pienentymään riittävän ärsykkeen puuttuessa. Näin tapahtuu kaikille lihaksille, joita emme käytä riittävästi. Liikunnan puutteella voi olla myös merkittävä vaikutus koettuihin kipuihin ja vaivoihin, jotka virheellisesti liitämme sitten yksinomaan istumisen syyksi.


Pitkäaikainen istuminen ei myöskään riitä aiheuttamaan lonkankoukistajien lyhentymistä. Tämä vaatisi luultavasti pitkää (viikkoja tai kuukausia) kestävää totaalista immobilisaatiota. Tuolilla istuminen, vaikka koko päivän, joka päivä, tuskin siis aiheuttaa kudosten lyhtentymistä, etenkään jos nouset silloin tällöin käymään vessassa tai jääkaapilla. Lisäksi, vaikka lonkankoukistajat sitten lyhentyisivätkin, ei pakaralihakset välttämättä tällöinkään lopettaisi toimintaansa.


EN PYSTY TUNTEMAAN PAKARALIHAKSIANI?


Joskus kuulee, että liikkeitä, kuten kyykkyä tehdessä, ei pystytä “tuntemaan” pakaralihasten aktivaatiota ja pelätään, että kyykyt menee vaan “reisille”. On kuitenkin hyvä tietää, että vain koska et pysty tuntemaan jotakin lihasta, ei tarkoita etteikö se aktivoituisi liikkeen aikana tai että pakarat ovat kokonaan pois pelistä. Jos haluat oppia lisää lihastuntemuksesta klikkaa linkkiä ja lue postaus aiheesta -> Linkki postaukseen



LIITTYKÖ PAKARALIHASTEN VÄHÄINEN AKTIIVISUUS KIPUUN?


Pakaroiden vähentynyt aktiivisuus EI näytä korreloivan kivun kanssa, joskus jopa päinvastoin:


  • Gluteus maximuksen aktivaatio ei ollut viivästynyt kroonisesta alaselkäkivusta kärsivillä (Suehiro ym. 2015).

  • Gluteus maximuksen aktiivisuudessa ei havaittu eroa selkäkipuisten ja kivuttomien henkilöiden välillä (Arab ym. 2011)

  • Lonkan nivelrikosta kärsivillä huomattiin suurempi gluteus mediuksen aktiivisuus (Dwyer ym. 2013).

  • Gluteus mediuksen aktiivisuus oli suurempi henkilöillä, joilla alaselkä kipeytyi seistessä (Marshall ym. 2011)


Toki, jotkin harvinaiset syyt voivat aiheuttaa pakaralihasten toimintahäiriötä tai heikkenemistä, kuten vakava trauma, hermovaurio tai neurologinen sairaus.

Näin ei kuitenkaan tapahdu normaalissa arjessa tai istuessa!


Noh, miten asia on?

  • Voiko pakarat nukahtaa tai kuolla? EI

  • Voiko pakarat olla heikot? KYLLÄ

  • Voiko pakaroiden treenaaminen helpottaa kipua? MAHDOLLISESTI

  • Kannattaako pakaroita treenata? KYLLÄ

  • Onko kivun helpottuminen juuri pakaroiden aktivoimisen ansiota? EI VÄLTTÄMÄTTÄ...


On siis aika lopullisesti haudata ajatus kuolleista pakaroista ja lopettaa niiden syyttäminen kivun tai suorituskyvyn ongelmien häiritessä elämää.


Jos sinulla on kipu tai vaiva, joka häiritsee arkea tai tehokasta treenaamista, ota meihin yhteyttä tai varaa suoraan aika vastaanotolle tästä!


Ota yhteyttä: info@liikelabra.com


 

Lähteet:


  • Suehiro T, Mizutani M, Ishida H, Kobara K, Osaka H, Watanabe S. Individuals with chronic low back pain demonstrate delayed onset of the back muscle activity during prone hip extension. J Electromyogr Kinesiol. 2015 Aug;25(4) (Linkki)


  • Arab AM, Ghamkhar L, Emami M, Nourbakhsh MR. Altered muscular activation during prone hip extension in women with and without low back pain. Chiropr Man Therap. 2011 Aug 14;19:18. (Linkki)


  • Dwyer MK, Stafford K, Mattacola CG, Uhl TL, Giordani M. Comparison of gluteus medius muscle activity during functional tasks in individuals with and without osteoarthritis of the hip joint. Clin Biomech (Bristol, Avon). 2013 Aug;28(7) (Linkki)


  • Marshall PW, Patel H, Callaghan JP. Gluteus medius strength, endurance, and co-activation in the development of low back pain during prolonged standing. Hum Mov Sci. 2011 Feb;30(1) (Linkki)


233 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page