top of page
  • Kirjoittajan kuvaLiikelabra

Lantio vinossa - pitääkö olla huolissaan?

Kirjoittaja: Elia Kaitavuori (IG)


Olet ehkä joskus kuullut, että lantiosi on vinossa tai epäsymmetrinen. Ehkäpä sinulle kerrottiin, että se on syy tuntemaasi kipuun. Kipusi on todellista, epämiellyttävää ja siihen on hyvä pyrkiä saamaan helpotusta. Ratkaisu ei kuitenkaan mitä luultavimmin löydy epäsymmetrian tai rakenteellisen epätasapainon korjaamisesta.


Kehomme on todella vahva ja kestävä. Sen rakenteet eivät mene “vinoon” tai pois paikoiltaan ilman äärimmäisen suuria voimia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi vakavaa auto-onnettomuutta. Tällöin et kuitenkaan kykenisi kävelemään vastaanotolle.


Kipu voi toki olla osaltaan peräisin lantion ja/tai alaselän rakenteista. Ongelmana on kuitenkin se, että näiden tarkka yksilöiminen ja tunnistaminen kivun aiheuttajaksi on kliinisesti mahdotonta.  Itseasiassa 90-95% alaselkäkivuista ei selkeää syytä kivulle ole löydettävissä.  (Oliveira ym 2018). Lisäksi rakenne on vain yksi pieni osa kokonaisuutta, kun tarkastellaan kipukokemukseen liittyviä tekijöitä.


Ja mitä jos lantiosi todella olisi epäsymmetrinen? Sillä ei luultavasti ole suuresti merkitystä. Lantiosi luiset rakenteet voivat hyvinkin olla “epäsymmetrisiä”.  Voit kuitenkin huokaista helpotuksesta, koska niin ne ovat luultavasti suurimmalla osalla meistä ja tämä on täysin normaalia. Rakenteellinen epäsymmetria ei korreloi kivun kanssa.  Epäsymmetria, epätasapaino tai ryhdilliset eroavuudet ovat osa ihmisen normaalia monimuotoisuutta, ei patologiaa. (Herrington 2011; Levangie 1999).

(Kuva: Preece ym. 2008)


Lisäksi, lantion luisten rakenteiden luontainen vaihtelu yksilöden välillä (katso ylempi kuva) tekee epäsymmetrian tutkimisesta ja arvioimisesta epäluotettavaa (Preece ym. 2008). Normaalia rakenteellista epäsymmetriaa on myös turha yrittää muuttaa. Käsillä tehtävä hoito voi hyvinkin helpottaa oireita, ainakin lyhyellä aikavälillä, mutta sillä ei saada aikaan rakenteellisia muutoksia tai pysyvästi suoristeta “vinoja” rakenteita (Lederman 2017). Jos näin olisi, tekisi pienetkin törmäykset tai kaatumiset meistä kävelykyvyttömiä, puhumattakaan sitten esimerkiksi urheilussa tapahtuvista taklauksista.


Jos siis lantiosi on joskus käsillä suoritetun tutkimisen jälkeen leimattu vinoksi, on "diagnoosin" luotettavuus hyvin kyseenalainen, turha ja jopa haitallinen.


Mikä ongelma rakenteellisissa diagnooseissa on?


Rakenteelliset diagnoosit, kuten vino tai kiertynyt lantio, tarjoavat asiakkaalle miellyttävän ja yksinkertaisen selityksen kipuun. Kolikon kääntöpuoli on niiden aiheuttama pelko ja kielteinen kuva omasta kehosta heikkona ja hauraana. Nämä diagnoosit voivat pahimmassa tapauksessa itsessään aiheuttaa kipua tai saada kivun kroonistumaan. Ellei kyseessä ole selkeä lääketieteellinen ongelma, kuten murtuma tai vakavat hermo-oireet, ei terveydenhuollon ammattihenkilön tulisi antaa puhtaasti rakenteellisia selityksiä selkäkivulle. Ne luovat perusteettomia, vääränlaisia ja negatiivisia mielikuvia selkäkipuun liittyen. (O’Keeffe ym. 2019)


Monia rakenteellisia muutoksia pidetäänkin nykyään normaaleina ikääntymiseen liittyvinä muutoksina, vähän kuten ryppyjä kasvoilla. Ne voivat kuitenkin johtaa turhiin varotoimiin sekä invasiivisiin toimenpiteisiin, jotka pahimmassa tapauksessa heikentävät toipumista.


Mikä sitten avuksi?


Vaikka kivulle ei aina löytyisikään yksittäistä tarkkaa selitystä, ei tämä ole este lähteä työstämään asiaa eteenpäin. Koska epäsymmetriaa ei voida muuttaa, eikä se mitä luultavimmin ole syy kipuusi, on parempi keskittyä muihin asioihin. Vinouden sijaan, pohdi seuraavia kysymyksiä:



Täydellisen symmetrian havittelu on siis turhaa, tavoitteeksi olisikin sen sijaan hyvä asettaa kyky jatkaa itselleen tärkeitä asioita. Mitä haluaisit pystyä tekemään ja miten voit saavuttaa tämän? Tässä asiassa ammattilaisen tuki voi olla erinomainen apu. 


Jos kaipaat ratkaisuja kivuttomaan ja mukavaan arkeen, ota meihin yhteyttä tai varaa suoraan aika vastaanotolle tästä!


Ota yhteyttä: info@liikelabra.com

 

LÄHTEET: 


  1. Herrington (2011). Assessment of the degree of pelvic tilt within a normal asymptomatic population. Man Ther. 2011 Dec 16(6). 

  2. Levangie (1999). The association between static pelvic asymmetry and low back pain. Spine (PhilaPa) 24(12)

  3. Preece et al. (2008). Variation in pelvic morphology may prevent the identification of anterior pelvic tilt. J Man Manip Ther. 16(2).

  4. Lederman (2017).  A process approach in osteopathy: beyond the structural model.

  5. Oliveira ym. 2018. Clinical practice guidelines for the management of non-specific low back pain in primary care: an updated overview

  6. O’Keeffe, M. and Buchbinder, R., 2019. Management of non-specific low back pain: a growing issue. Pain Management Today; 6(2); 46-53.



437 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page