top of page
  • Kirjoittajan kuvaLiikelabra

Mikä on paras nukkumisasento?

Laadukas ja riittävä uni on ensisijaisen tärkeää koko terveytemme kannalta. Mutta missä asennossa sitä olisi parasta nukkua?


Jokaisella meistä on luultavasti oma lempiasento nukkua ja nukahtaa. Yhtä tiettyä nukkumisasentoa ei kuitenkaan voida julistaa muita asentoja paremmaksi.


Vaihdamme asentoa keskimäärin noin 2-5 kertaa tunnin sisällä. Yhden yön aikana nukumme noin 7-8 eri asennossa.

Nukkumisasento, oli se sitten kyljelllään, vatsallaan, selällään, kädet pään ylä- tai alapuolella, ei vaikuta olevan yhteydessä niska- ja hartiaseudun, olkapään ja/tai yläraajojen kipuun.


Milloin nukkumisasennolla voi olla merkitystä?


Toki on olemassa poikkeuksia, jolloin jokin asento voi olla parempi kuin toinen. Esimerkiksi uniapneasta kärsivien on suositeltavaa nukkua kyljellään. Kylkiasento voi helpottaa hengittämistä ja vähentää hengityskatkoksia. Selällään tai vatsallaan nukkuminen voi taas pahentaa oireita.


Tietyt asennot eivät myöskään ole suositeltavia (tai ylipäätään mukavia) eri tilanteissa, kuten joissain sairauksissa, leikkausten jälkeen tai raskauden aikana. Tällaisissa tapauksissa nukkumisasennosta kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.



Onko nukkumisasennolla siis väliä?


Voi olla! Tämä on kuitenkin erittäin yksilöllistä. Yhtä tiettyä nukkumisasentoa ei siis voida universaalisti julistaa muita asentoja paremmaksi. Tärkeintä on löytää itselle mukava asento, joka ei tuota kipua tai pahenna oireita. Pelkän nukkumisasennon sijaan tulisi mielummin keskittyä unen laatuun ja määrään, sekä hyvän nukkumisympäristön luomiseen.


Jos sinulla on kipu tai vaiva, joka estää nukahtamisen ja mukavan nukkumisasennon löytämisenn tai huomaat herääväsi aamuisin aina saman epämukavan jumituksen tunteen kanssa, ota meihin yhteyttä tai varaa suoraan aika vastaanotolle tästä!


Ota yhteyttä: info@liikelabra.com


Lue myös aiheeseen liittyvä postaus: Uni ja Kipu !

 

Lähteet:

1. Kubota T, Ohshima N, Kunisawa n, Murayama R, Okano S & Mori-Okamoto J. 2003. Characteristic features of the nocturnal sleeping posture of healthy men. Sleep and Biological rhythms 1(2).


2. de Koninck J, Lorrain D & Gagnon P 1992. Sleep Positions and Position shifts in Five age groups: an ontogenetic Picture Sleep 15(2)


3. Akita Y, Kawakatsu K, Hattori C, Hattori H, Suzuki K & Nishimura T 2003. Posture of patients with sleep apnea during sleep. ACTA Oto-Laryngologica 123(543).


4. Joosten S, O'Driscoll d, Berger P, hamilton Gs 2003. Supine Position related obstructive sleep apnea in adults: pathogenesis and treatment. sleep medicine reviews 1(11).


5. Gordon S, Grimer K & Trott P 2007. Sleep position, age, gender, sleep quality and waking cervico-thoracic symptoms. TIJAHSP 5(1).


6. Holdaway LA, Hegmann KT, Thiese MS, Kapellusch J 2018. Is sleep position associated with glenohumeral shoulder pain and rotator cuff tendinopathy: a cross-sectional study. BMC Musculoskelet Disord 19(1).

28 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page