top of page
  • Kirjoittajan kuvaLiikelabra

Paheneeko selkäkipu ikääntyessä?

Ikääntyminen yhdistetään usein lisääntyneeseen selkäkipuun ja ajatellaan, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä todennäköisemmin kokee selkäkipua. Tutkimusnäyttö ei kuitenkaan tue käsitystä, että ikääntyminen aiheuttaisi tai pahentaisi selkäkipuja.


Uskomus, että selkäkipu pahenisi ikääntymisen myötä perustuu usein siihen, että selkärangan rakenteellisten muutosten määrä kasvaa iän myötä. Nämä muutokset eivät kuitenkaan kulje käsi kädessä koetun kivun kanssa.


Brinjikji ym. (2015) systemaattisen katsauksen mukaan, välilevyjen rappeumaa esiintyi yli 95% 80-vuotiaista. Kukaan näistä henkilöistä ei kuitenkaan kokenut selkäkipua. Vastaavia rakenteellisia löydöksiä pidetäänkin nykyään vaurioiden sijaan normaaleina ikääntymiseen liittyvinä muutoksina. Tämä ei toki tarkoita sitä, että rakenteilla ei koskaan olisi roolia kivun syntymisessä.Lisäksi, vaikuttaa siltä, että selkäkipu on yleisintä 30-50 vuotiailla. Kun otetaan huomioon tähän ajanjaksoon liittyvät stressitekijät ja elämäntavat sekä selkäkivun syntyyn vaikuttavat tekijät, ei tämä ole välttämättä kovin yllättävää.Vaikka selkäkipu sitten iskisi vasta vanhemmalla iällä, tulee sitä valtaosassa tapauksia silti hoitaa samoin menetelmin kuin nuoremmillakin. Hyvät näyttöön perustuvat, aktiiviset ja osallistavat hoitomenetelmät auttavat iästä huolimatta. Erittäin tärkeässä roolissa on liikumattomuuden vähentäminen ja fyysisen kunnon kohentaminen.


Jos kaipaat apua selkäkivun kanssa varaa aika tästä!


Voit myös hankkia itsllesi “Selätä selkäkipu” osteopatia-paketin. Klikkää tästä ja lue lisää! Osteopatia-paketit mahdollistavat nousujohteisen ja tuloksekkaan yhteistyön kuntoutuksen parissa. Näin suunnitelmaa voidaan myös päivittää juuri tilanteellesi sopivaksi. Lisäksi paketin avulla saat käynnit edullisempaan hintaan kuin yksittäin ostettuna.


 

Lähteet:


1. Deyo ym. (2001). Low Back Pain.


2. O’Sullivan ym. (2019) Back to basics: 10 facts every person should know about back pain.


3. Brinjikji ym (2015) Systematic Literature Review of Imaging Features of Spinal Degeneration in Asymptomatic Populations

1 katselukerta

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page