top of page
  • Kirjoittajan kuvaLiikelabra

Saako pyöreällä selällä nostaa?

Päivitetty: 17. helmik. 2021

Monesti kuulee puhuttavan hyvästä nostotekniikasta tai ergonomisesta nostamisesta. Yleensä näillä tarkoitetaan selän kuormituksen minimoimista nostettaessa. “Älä nosta selällä, vaan jaloilla”. “Älä päästä selkää pyöristymään”. Miksi? Selkää pidetään monesti tavallaan heikkona rakenteena jota täytyy suojella, vaikka todellisuudessa selkä pitää kuormituksesta yhtälailla kuin muutkin kehon osat. Selkää suojellakseen sitä tulisi altistaa asteittain kuormitukselle, eikä pyrkiä minimoimaan sitä.


Nostaminen pyöreällä selällä ei ole vaarallista. Keho pitää liikkeestä ja kuormituksesta. Arkisissa nostotilanteissa, joissa kuormat eivät ole kovin suuria, ei kannata keskittyä liikaa nostamistekniikkaan, vaan käyttää itselleen luonnollisia ja tilanteeseen sopivia nostamistyylejä. Selkää saa pyöristää, kiertää ja taivuttaa. Luonnollinen vaihtelu nostotyyleissä on normaalia.


Raskaampia asioita nostaessa voi olla tehokkaampaa käyttää ns. hyvää nostotekniikkaa. Pyöreällä selällä raskaidenkaan asioiden nostaminen ei kuitenkaan ole vaarallista, etenkään jos siihen on tottunut. Loukkaantumisten ehkäisemisen kannalta onkin oleellisempaa totuttautua raskaisiin nostoihin vähitellen, tyylistä riippumatta, sekä kehittää ja pitää yllä hyvää lihaskuntoa. Säännöllisellä voimaharjoittelulla saa myös hyvin rakennettua itseluottamusta arjen raskaampiakin nostoja varten.

 

Lähteet:


Saraceni ym. 2020. To Flex or Not to Flex? Is There a Relationship Between Lumbar Spine Flexion During Lifting and Low Back Pain? A Systematic Review With Meta-analysis. J Orthop Sports Phys Ther.


Sam Spinelli 2018. Should you fear lumbar flexion. Saatavilla osoitteesta: https://www.strongerbyscience.com/lumbar-flexion/

34 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page