Uni ja Kipu
Kivun ja unettomuuden välille voi helposti muodostua noidankehä, jossa unettomuus alentaa kipukynnystä, johtaen herkistyneeseen kivuntuntoon. Tämä vuorostaan lisää unettomuuden ilmaantuvuutta ja vaikeutta. Kroonisen kivun riski oli 51-61% suurempi henkilöillä, jotka ilmoittivat kärsivänsä unihäiriöistä ‘usein / aina' verrattuna henkilöihin, jotka eivät koskaan kärsineet unihäiriöistä. [
Heikentynyt unen laatu ja määrä liittyi 2-3 kertaiseen riskiin kärsiä kiputilasta, kuten selkäkivusta. [2]
Huonot yöunet voivat ennustaa kivun lisääntymistä seuraavana päivänä. Myös kipu voi heikentää unen laatua, mutta itseasiassa unihäiriöt vaikuttavat olevan vahvempi kivun ennustaja kuin kipu unihäiriöiden. [3,4,5]
Pitkään kestänyt liian vähäinen unensaanti oli yhteydessä kaksi kertaa suurempaan loukkaantumisriskiin urheilijoilla. [6]
Unihäiriöt voivat siis selvästi lisätä kroonisen kivun riskiä sekä pahentaa jo olemassa olevaa tuki- ja liikuntaelimistön kipua. Uni on onneksi asia, johon voimme pyrkiä vaikuttamaan. Toki eri elämäntilanteista riippuen ei tämä ole aina täysin mahdollista tai kovinkaan helppoa.
Onko muutama huonosti nukuttu yö tuomio kivusta?
Ei tietenkään. On tärkeä ymmärtää, etteivät uniongelmat automaattisesti tarkoita kipua tai sen pahenemista. Yksittäisiä huonoja öitä tulee kaikille. Kun kokonaisuus on kunnossa, ei yksi huonosti nukuttu yö kaada koko pakkaa.
Tarkoitus ei ole “pelotella” uniongelmien mahdollisilla vaikutuksilla. Kipu ei usein riipu vain yhdestä tekijästä, oli tämä sitten vähäinen uni, kudosvaurio tai jokin muu asia. Kipukokemuksen taustalla on aina monia eri tekijöitä, joihin voimme vaikuttaa vaihtelevissa määrin. Unen tärkeys kivun, kuntoutuksen ja yleisen terveyden kannalta on kuitenkin kiistaton. Pidä siis parhaasi mukaan huoli omasta riittävästä ja laadukkaasta unensaannista. Lue vinkit alta!
8 vinkkiä nukahtamiseen ja unen laadun parantamiseen:
1. Pyri pitämään kiinni säännöllisestä unirytmistä, niin arkisin kuin myös viikonloppuisin.
2. Kehitä oma rentouttava iltarutiini. Kuuma suihku, päiväkirjaan kirjoittaminen musiikki tai kirjan lukeminen voi auttaa sinua rentoutumaan ja nukahtamaan.
3. Vältä alkoholia, kofeiinia, nikotiinia ja muita päihteitä ennen nukkumaan menoa. Kofeiinia olisi hyvä välttää 8h ennen nukkumaanmenoa.
4. Luo sopiva ympäristö nukahtamiselle; esimerkiksi viileä, pimeä, mukava ja elektroniikasta vapaa huone.
5. Jos et meinaa nukahtaa, älä jää sänkyyn kääntyilemään. Nouse hetkeksi ylös, pyri rentoutumaan toisessa huoneessa ja kokeile hetken päästä uudelleen.
6. Minimoi matkapuhelimen, tietokoneen ja television käyttö 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
7. Pyri viettämään aikaa auringossa ja valossa, etenkin aamuisin. Kokeile talvella kirkasvalolamppua.
8. Harrasta säännöllisesti liikuntaa!
Lue myös aiheeseen liittyvä blogi: Mikä on paras nukkumisasento?
Otathan yhteyttä sopivaan terveydenhuollon ammattilaiseen huomattavien uniongelmien häiritessä tai kivun vaikeuttaessa nukkumista. Jos olet epävarma tilanteestasi ja kaipaat apua ota meihin yhteyttä (info@liikelabra.com) tai varaa aika suoraan vastaanotolle tästä!
Lähteet:
Mork ym. (2015). Sleep problems, exercise and obesity and risk of chronic musculoskeletal pain: the Norwegian HUNT study.
Afolalu (2018). Effects of sleep changes on pain-related health outcomes in the general population: A systematic review of longitudinal studies with exploratory meta-analysis.
Krause ym. (2019). The Pain of Sleep Loss: A Brain Characterization in Humans
Finan ym. (2013.) The association of sleep and pain: an update and a path forward.
Andersen ym. (2018). Sleep Disturbance and Pain
Milewski (2015). Chronic Lack of Sleep is Associated With Increased Sports Injuries in Adolescent Athletes